Drobečková navigace

Úvod > Obecní úřad > Úřední deska > Participativní rozpočet

Participativní rozpočet



Vyvěšeno: 6. 2. 2023
Sejmuto: 31. 12. 2023

Co je participativní rozpočet?

Participativní rozpočet umožňuje to, aby se veřejnost zapojila do rozhodování o využití peněz pro rozvoj obce. Lidé díky němu mohou ovlivnit, kam bude část veřejných prostředků investována. Každý může podávat své návrhy, co by se podle něj mělo za částku, kterou obec daný rok ve svém rozpočtu vyčlení, zrealizovat. Tím participativní rozpočet zvyšuje zájem lidí o dění v jejich obci a podporuje rozvoj občanské společnosti.

O jaké projekty se zpravidla jedná?

Nejčastěji jde o náměty na zlepšení kvality života v obci, návrhy na úpravu a vybavení veřejného prostoru a zeleně, ale i nápady na pořádání akcí: vzdělávacích kurzů, sousedských setkávání nebo slavností.

Jak to bude probíhat u nás?

Na webových stránkách www.charovice.cz v sekci Rozvoj obce, Participativní rozpočet najdete postupně veškeré informace o participativním rozpočtu a o tom, jak se do něj zapojit. Součástí jsou Pravidla participativního rozpočtu, která upravují podmínky, které musí splnit podané návrhy.

 

aktivita

období

informování občanů

únor

podání Návrhů

březen; duben

zhodnocení návrhů komisí

květen; červen

posouzení Návrhů zastupitelstvem

červen; červenec

veřejná prezentace návrhů

červenec

hlasování

červenec; srpen

realizace

srpen -prosinec

vyhodnocení

prosinec

 

Na přelomu března a dubna budeme přijímat vaše nápady a návrhy. Následně se návrhy posoudí z hlediska jejich proveditelnosti, zda jejich realizaci nebrání technická či právní překážka nebo jiný záměr obce. Pak budou všichni obyvatelé naší obce mít možnost o posouzených návrzích hlasovat. Realizace vítězných projektů se naplánuje, připraví a zrealizuje.

Postupně se vaše návrhy budou stávat skutečností.

 

 

Informace o participativním rozpočtu naleznete v záložce

Rozvoj obce - participativní rozpočet

 


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 29. 11. 2023 14:29